Minder en zuinigere straatverlichting in Neerkant
Met de opening van het goed verlichte fietspad tussen Neerkant en Liessel is een twee jaar durend project afgesloten. Een project waarin Neerkant zelf aan de slag ging met de straatverlichting. Het levert een besparing van 66% op het energiegebruik.
Tijdens een raadsvergadering in 2015 stond het verlichtingsbeleid voor heel de gemeente Deurne op de agenda. De bedoeling is om de openbare straatverlichting te minderen (met name in het buitengebied) en de overige lampen te vervangen door led-verlichting die duurzaam en energiezuinig is. Ad Cosijn, voorzitter van Leefbaar en Vitaal Neerkant (LVN), opperde om met vrijwilligers zelf een verlichtingsplan te maken voor Neerkant.
Cosijn: “Zelf het voortouw nemen heeft veel voordelen. We konden zelf aangeven waar een lantaarnpaal weg kon of één extra geplaatst zou moeten worden.”
Chantal Gielen en Angelique Wilms van de werkgroep Actuele Dorpsbelangen namen het op zich. “Al rijdend, lopend en fietsend hebben we iedere lantaarnpaal bekeken”, aldus Gielen. “In verschillende informatieavonden konden inwoners hun mening geven over ons plan. Iedere keer werd dit verfijnd.” Wilms: “Om een voorbeeld te noemen: wij wilden lichten verwijderen bij een voetpad waarvan we dachten dat het niet veel werd gebruikt. Dat hadden wij mis. Nu is die situatie gelaten zoals die was. We hebben alle mogelijkheden die het nieuwe beleid ons bood ook echt gebruikt, in goed overleg met de gemeente.” “Wij zijn vooral trots op de ‘flora en fauna-verlichting’ in het bos aan de Moostdijk én op de verlichting langs het fietspad naar Liessel”, vervolgt Wilms. “Op beide plaatsen was voorheen helemaal geen verlichting. Nu met de led-lampen is dat veiliger. De verlichting gaat ‘s nachts nergens uit, maar blijft gewoon of gedempt branden. In het buitengebied is het wel donkerder geworden, daar konden we niets aan veranderen, dat is het nieuwe beleid van de gemeente.”
Er zijn 113 palen verwijderd en 412 bleven staan. Van 80.000 naar 28.000 kilowattuur levert een besparing van 66% energie op.
Nobralux verzorgde de technische begeleiding, zoals armatuurkeuze, ontwerp en bestek.